Zlobnica i zlobnici, novembar 1999: Ćao lučići, ćao šampinjoni moji… Jedva sam pristala da pišem… U redu, dobila sam mnogo vaših pisama podrške, ali nije mi lako. Zamislite, moje lepo ime uopšte nije stajalo ispod teksta u prošlom Huperu… Da, da završio se tekst sa… vaša. Ko vaša, šta vaša… A trebalo je kao i uvek da piše — vaša Sindy. Ali, kraj je godine, nisam ni ja na kraj srca, prešla sam preko svega… Ali, ako se ponovi… Verovatno ću opet da pređem preko svega. Takva sam…

Zamišljeni Bane Bojanić
Zlobnica i zlobnici – Bane Bojanić je bio Sindina meta zbog pesme „Zlobnica” — Izvor: YouTube/Screenshot/Grand Production

A ispunjavam i obećanja. Rekla sam da ću nešto više napisati o velikom adutu Grand produkcije Banetu Bojaniću, poznatom ljubitelju nemačko-špansko-brazilsko-venecuelanskih serija. Njegova pesma se zove Zlobnica. Pa, to mora da ide kao alva.
„Dadoh ti život ceo,
sad žalim što sam te sreo.
Zlobnice, živiš od moje tuge,
ista si ko i druge,
zlobnice,
dadoh ti život ceo,
sad žalim što sam te sreo.”

Hit Baneta Bojanića Zlobnica iz 1999.

Takav refren nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Povodom tog novog „materijala” Bane je prvo razgovarao sa Tozovcem, koji je bio vrlo radoznao:
Bane, da li je tvoj tata Miloš čuo pesme?
— Ne. On nije bio tu kad sam završavao pesme. Ali, oduševljen je.
To volim, oduševljenje na neviđeno.


Zlobnica i zlobnici — Zoran Pejić Peja vodi program
Zlobnica i zlobnici — Zoran Pejić Peja kao loš poznavalac padeža — Izvor: YouTube/Screenshot/VHS Doktor

Glavni junak Grand priče je Peja, zvani ČKRSP. Tako ga ja zovem. Ta skraćenica znači Čovek Koji Ratuje Sa Padežima. Ali, svet ga voli. Stalno se javlja iz Švajcarske, Nemačke, Austrije… Ako nam ikad skinu sankcije, to će biti zbog Peje. On švrlja po svetu kako hoće, a tamo je zlatni rudnik narodnjaka. To su njihova čuvena gostovanja po kafanama i bifeima koje drže naši tipovi. To im je uvek na pameti. I ona Sanja Đorđević, kad je gostovala na TV, na pitanje kako je, reče: „Super, završila sam vizu u Budimpešti.” Čuj — „završila vizu”…

Zlobnica i zlobnici — Da li je Sanja Đorđević izvadila ili završila vizu u Budimpešti?
Zlobnica i zlobnici — Da li je Sanja Đorđević završila ili izvadila vizu u Budimpešti? — Izvor: YouTube/Screenshot/Muzicka Kutija

Da se vratim na Peju, mnogo mi je drago da svoje duhovitosti prodaje po celom svetu. Ovde je sačekao kao gošću u emisiji svojim pitanjem: „Odakle dolazite?” Žena, ionako istremirana, jedva procedi: „Iz Sremske Mitrovice.” A na to će Peja: „A ja mislio od kuće.” To vam je Peja. Nepresušni šarm i duh.

A i Sanja Đorđević je bila nekako mirnija dok je počinjala vizu u Budimpešti. Sad kad je završila vizu, bez kompleksa peva novi hit Mutivoda:
„Prodo kuću zbog provoda,
žena mu je moda:
sto brakova i razvoda,
pravi mutivoda.”

Dirljivo do suza, pa i šire…

Plejbek Sanje Đorđević za hit Mutivoda iz 1999.

Željko Samardžić opet koketira s narodnjacima. Malo pop, malo folk, svima priča kako je on pop pevač, ali razvaljuje narodnjake. U emisijama Grand produkcije ne može da fali. Njegov novi hit:
„Zagrli me, poljubi me,
il’ me uzmi il’ me ubi…”

Hit Željka Samardžića Jednom kad nam dođu sede

Već je Maja Marijana pevala na tu temu „Ljubi, ljubi, il’ me ubi”, pa mu to sad dođe kao neki narodnjački ubitačni pokret… Veoma simpatično za — izbegavanje. Doduše, Maja je spremila novo iznenađenje:
„Nisi više moje sunce,
uješću te ja za srce,
nisam više jagnje ja,
postala sam vučica.”

Maja Marijana na tapetu zbog pesme „Vučica"
Zlobnica i zlobnici — Maja Marijana na tapetu zbog pesme „Vučica” — Izvor: YouTube/Screenshot/Maja Marijana

Sad još čekam da brigu o prodaji ploče preuzme Vuk Bojović i da pred posetiocima Zoo vrta deli disk pred kavezom s vukovima… Ali, treba se toga setiti…

Maja Marijana “zeva” na hit Vučica

I tako, malo po malo, otvori se temica. Da li naši rok i pop pevači i grupe gube trku. S jedne strane rasturaju ih vispreni narodnjaci, a s druge ubiše ih pevači iz Bosne i Hrvatske. Pa se napravi i okrugli sto na SOS kanalu da se raspravi ta tema „zašto naša publika sluša hrvatsku pop muziku?” Gosti Biljane Lukić bili su poznati snimač spotova sa Kube Žika, ugostiteljska radnica Neda Ukraden, dama koja peva prateće vokale Mateji Kežmanu Zorana i skromni gospodin Rade, kažu da je s televizije, koji uporno nije odgovario ni na jedno pitanje koje mu je postavljeno, mada je odgovarao na pitanja koja mu niko nije postavljao. U studio je uletela i lepa, mala pudlica, ali nju niko ništa nije pitao.

Žika je bio najdirektniji. Pre svega, rekao je, ne daj bože da „Zana” liči na „Magazin”. A onda je rekao i da je lako hrvatskim grupama da super zvuče kad snimaju ploče u sjajnim italijanskim studijima. Ali, zato su im, kaže Žika, spotovi katastrofalni. Bezveznjaci su i ti hrvatski pevači. Hoće da im bude dobar zvuk, umesto da snimaju spotove na Kubi, u Grčkoj, Tunisu ili Brazilu.

Zanin spot za hit Dva urađen u Kubi 1999.

Zorana je isto zamerila, ne znam samo kome, da se forsiraju hrvatski i bosanski pevači… Nešto mi pade na pamet, ona je obradila „Crvenu jabuku” i Kemala Montena, a ne, recimo, „Beat Street” ili Đoganija… Ali, nije važno. Neda je samouvereno rekla da maksimalno poznaje prilike u Hrvatskoj, uz to provukavši značajan podatak da je ona u staroj Jugi prodala neke grdne milione ploča… Rekla nam je i da je Oliver Dragojević imao jako male tiraže dok nije počeo da snima „ljige”, da na njegove koncerte u Beogradu publika nije ni dolazila i da su za koncert „Indeksa” deljene džabe karte. Bila sam mala, ne sećam se, ali vidim da i za Hari Mata Hari dele karte, mogao je da napravi samo u Beogradu 10 koncerata.

Zoranina obrada Nekako s proljeća sa Nikolom Kojom i Draganom Bjelogrlićem

Voditeljka Biljana Lukić uključivala je još neke goste i čini mi se da je najbolju ocenu dala Goca Tržan. Doduše, svoju analizu počela je neobično (pogledajte stranu „Izjave boli glava” – izjavila je: „Naš definitivni problem je što nam tuđe govno ne smrdi.”), ali je rekla pravu stvar: Ljudi, bre, imaju jake autore, ima ko da im napravi pesmu. A naši ćorišu BSB, ‘N Sync, Madone, razne Grke i Turke, onda to sklepaju na kompjuteru i eto — hita, koji se na nekim televizijama pušta i po 65 puta dnevno. A publika neće to, pa traži i Borisa Novkovića, „Magazin” (izvini Žiko), Doris (gasim TV kad je vidim), Harija, „Jabuku”

Zlobnica i zlobnici — Da li je Doris Dragović bila srećna zbog toga što su se njene pesme slušale i u Srbiji?
Zlobnica i zlobnici — Da li je Doris Dragović bila srećna zbog vaskrsnute popularnosti u Srbiji? — Izvor: YouTube/Screenshot/Limited Edition

Kad već spomenuh Doris Dragović, za koju rekoše da se konačno probila, mada ima milion snimljenih ploča i pre te Marije Magdalene, koja mi ide na nerve, nešto se mnogo zamerila Bošku. On je u City-ju, zamislite samo, saopštio da nam ona sad okreće glavu i da je nesrećna što se njene pesme slušaju u Srbiji. A, kako kaže Boško, zaboravila je vreme kad je dolazila u Beograd i kad je s njom bio svaki muškarac koji je to hteo. Nemam šta da dodam ni oduzmem.

Spot Doris Dragović za hit Šakom o stol iz 1999.

Vaša Sindy.

Naslovna slika odrađena u programu Photoscape X Pro.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Huper”, br. 246, 30. novembar 1999.)