Januar — Februar 1998: Kako je Sanja Beštić, saradnica beogradskog časopisa „Školski svet” namenjenog učenicima beogradskih osnovnih škola, predstavila popularne tinejdž-senzacije, sastave „Spice Girls” i „Hanson”?

Spice Girls i Hanson: Spice Girls — Šokantne devojke (1998)

Nestašne, vrlo popularne u celom svetu, devojke sa izvanrednim smislom za humor, često svojim pozama na fotografijama i u poslednje vreme i svojim izjavama, baš umeju da šokiraju javnost.

Upoznajte ih malo bolje: Ema Banton (20), Džeri Halivel (23), Melani Braun (21), Melani Čizom (21) i Viktorija Adams (22).

Ema Banton — Interesantna, detinjasta plavušica sa izuzetnim smislom za kreativnost. Visoka je 155 cm i rođena je 21. januara 1978. godine u Londonu.
Tvrdi: „Obožavam pozorište i još kao mala okušala sam sreću u svetu glume. Uspela sam. Glumom sam se bavila samo neko vreme, ali sam glumačku karijeru napustila zbog muzičke.”

Džeri Halivel — Kako kažu Geri je muško ime, ali njoj to ne smeta. Ova crvenokosa devojka rođena je 6. avgusta 1974. godine u Londonu.
Kaže: „Muzičku karijeru sam započela kao prateći vokal. Pevala sam sa nekoliko bendova pre osnivanja naše sadašnje grupe. Oduvek sam maštala da postanem pop pevačica. Želja mi se ostvarila. Još da mi se ostvari i druga želja: da pronađem idealnog mladića. Za mene je idealan muškarac građen poput Pitera Andrea. Pomalo sam u njega zaljubljena. Međutim, mora biti ozbiljniji i trezveniji.”


Spice Girls i Hanson: Spice Girls 1998.
Spice Girls i Hanson: Crno-bela slika popularnih „Spajsica”

Melani Braun — Tamnoputa dvadesetjednogodišnjakinja visoka je 166 cm. Rođena je 25. maja 1976. godine u Lidsu.
Priča: „Samostalna sam i veoma jaka ličnost. Nikada se nisam drogirala, ali imam druge „poroke” — muziku, muziku i muziku! Sjajno se osećam u grupi i sa svim devojkama sam dobra prijateljica. Drugačije ne bismo mogle da funkcionišemo. A funkcionišemo najbolje na svetu.”

Melani Čizom — brineta srednje visine (168 cm) rođena je 12. januara 1976. godine u Liverpulu. Atletski je građena.
Objašnjava: „Volim sportsku odeću i tako se oblačim. Najviše nosim „Adidas” i ne izvlačim se iz patika. Okušala sam se i u ženskom profesionalnom fudbalu, igrajući u klubovima „Liverpul” i „Votford”, ali je preovladala ljubav prema muzici. Pre osnivanja ovog benda pohađala sam školu modernog plesa i baleta. Dar za muziku nasledila sam od mame koja je bila profesionalna pevačica.”

Viktorija Adams (Bekam) — Najzgodnija pevačica grupe. Povučena brineta. Visoka je 168 cm.
Saopštava: „Rođena sam 17. aprila 1975. godine u gradiću Hertfordsu. Pohađala sam crkvenu školu i umalo nisam postala kaluđerica. Potičem iz skromne porodice. Sviram klavir i muzika mi je jedina preokupacija.”

U prošloj godini ova grupa je proglašena za najpopularniji ženski sastav na svetu.


Spice Girls i Hanson: Spice Girls 1998
Spice Girls i Hanson: „Spajsice” u svetlom okruženju (1998)

Spot za hit Spice up your life iz 1997.

Otkačena braća Henson (1998)

Iza imena grupe Henson kriju se braća: Ajzak (17), Tejlor (14) i Zekeri (12) godina. Oni su svojim sladunjavim, veselim i pevljivim pesmama osvojili ceo svet. Grupa postoji već pet godina (!) a za to vreme izdali su dva albuma.

Braća Henson vole muziku i imaju optimistički pogled na svet. Školu pohađaju vanredno i odlični su đaci.

Nije ih teško prepoznati:


Spice Girls i Hanson: Hanson 1998.
Spice Girls i Hanson: Hanson u svetlom okruženju (1998)

Ajzak: rođen je 17. novembra 1980. godine — horoskopski znak Škorpija. Duge plave kose, visok, koščat, sladak. Nosi protezu i ima najdublji glas.

Tejlor: rođen 14. marta 1983. godine.
Kao i brat Ajzak ima dugu plavu kosu, i voli da je vezuje u rep. Ima plave oči, srednje visine, nema devojku, ali voli Pamelu Anderson, kao glumicu, razume se. Ovaj neodoljivi, tinejdžerski srcelomac za sebe kaže da je intenzivan, žestok, sportista i mirotvorac benda. Obožava da meša zvuke u jednu veliku skulpturu sa različitim saundom.

Zekeri: rođen 20. oktobra 1985. godine. Znak: Vaga.
Porodično ima plavu kosu, dugu, i najniži je rastom. Voli da improvizuje, kao i da snima kamerom i fotografiše. Porede ga sa Bart Simpsonom.
Za sebe kaže da je zabavan, lud, divlji dečko.
Obožava segu, lego kocke i svaki slobodan trenutak provodi igrajući se.


Hensoni prilikom fotografisanja 1997.
Spice Girls i Hanson 1998: Bratski sastav „Hanson” prilikom fotografisanja 1997.

Vama preostajete da ih slušate i uživate, a i ne morate ako nećete.

Najveći hit braće Henson — MMMbop iz 1997. godine

Oba teksta napisala: Sanja Beštić
Naslovna slika je odrađena u programu Adobe Photoshop 2020.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Školski svet”, br. 13, januar — februar 1998.)


After Spice Girls i Hanson — bonus video materijal

Danas sam vas na YT kanalu „Sve nostalgično” počastio i jednom pesmom, odn. jednim plejbekom koji je sa kasete izvukao moj dragi prijatelj Daniel Krstić, urednik YT kanala „Retro Televizija”. U pitanju je veliki hit Sto dana u mesecu grupe „Tap 011″ iz 1998. godine, nastup iz emisije „Košava Klub” iz iste godine.

Ovom prilikom se mom dragom prijatelju zahvaljujem za obrađen snimak. Nije on jedini, biće njih još u narednom periodu, i to svake subote dok ne ponestane zaliha!

Hit Sto dana u mesecu grupe „Tap 011″ iz 1998. godine