Jun 1997: Svojom pesmom Ready To Go grupa „Republica” napravila je pravi veliki hit. Za nas govore pevačica Saffron i gitarista Jonny.

U Americi se u poslednje vreme veoma popularni i bili ste tamo na velikoj turneji. Kako se osećate sad, kad je vaša pesma Ready To Go toliko uspešna i u Evropi?

Saffron: To je divno. Sviđa mi se što smo se pojavili i na evropskim listama. Evropa je sjajna. U Americi čovek može da se vozi ceo dan a da se pejsaž ne promeni. U Evropi, već posle samo 100 kilometara pejsaž se menja, svaki čas nailazite na neki grad.

Grupa „Republica” osnovana je u Londonu 1993. godine. Kako se to desilo?

Saffron: Svi mi smo bili u drugim sastavima. Kad smo se upoznali, odmah smo primetili da svi imamo slične ideje i vizije kad je muzika u pitanju. Želeli smo da pomešamo elektronsku i pop muziku i to nam je zaista sasvim dobro uspelo – bar ja tako verujem (smeje se).
Jonny: A kako nam se reč „republika” svima dopada, odlučili smo da tako nazovemo našu novu grupu.


Spot za hit Ready To Go

Na bini pokazujete šou pun snage i pokreta. Smatrate li da ste otišli u krajnost?

Saffron: Mislim da jesmo. Stalno pokušavamo da pomerimo granice svoje svirke. I to ne samo u „live” nastupu na bini, već i kroz našu muziku. Želimo da sublimiramo razne stilove u muzici u jednu lepu pesmu – eto to je naš cilj.

Šta vam prvo proleti kroz glavu kad, pre koncerta, stupate na binu?

Saffron: Ima li uopšte nekoga u sali. Uvek se plašmo da će nam se desiti da nam niko ne dođe na koncert. Dakle, sedimo u garderobi i pitamo tehničare ima li koga u sali. Ali, do sada, uvek je bilo dosta posetilaca.
Jonny: A ja se pitam hoće li sve funkcionisati kako treba. Mi imamo puno elektronske opreme i ja se uvek plašim da nam se može desiti da naše gitare nisu priključene ili da mikrofoni ne rade.


Saffron iz benda „Republica" u spotu za hit „Ready To Go".
Scena iz spota za hit Ready to go – Izvor: YouTube/Screenshot/RepublicaTV1

Da li vam se to nekad desilo?

Jonny: Jeste, na žalost. Tad smo svirali na Festivalu u Los Anđelesu, preciznije u Universal studiju.
Saffron: Svirali smo pred nekoliko desetina hiljada ljudi, a naš nastup prenosila je i televizija. I to nam se desilo baš za vreme prenosa. Neki kabl je bio pogrešno isključen i naša muzika je zvučala potpuno iskrivljeno. To je bilo strašno, užasno smo se stideli.

A šta je prvo na šta pomislite kad odlazite s bine?

Jonny: Na Jack-a Daniels (osmeh mu se razliva po licu).
Saffron: Na svež vazduh. Neizostavno mi je potreban svež vazduh, puno vode i peškir. Kad to dobijem, zadovoljna sam.


Spot za drugi hit Drop Dead Gorgeous

Saffron, danas imaš na sebi majicu na kojoj je motiv iz „Rata zvezda”. Je li to slučajno ili se interesuješ za naučnu fantastiku?

Saffron: Da, da, i te kako. Naučna fantastika i dela puna fantazije – toga mi nikad nije dosta. Tokom naše turneje sam u autobusu neprestano čitala knjige s puno fantazije. Nisam još gledala obnovljenu verziju „Rata zvezda”. Jednom sam čak i imala karte, ali sam morala da ih prepustim jednoj prijateljici jer smo baš toga dana imali nastup. Desilo se da sam, jednom, na letu sa Zapadne na istočnu obalu, sedela pored Patrica Stewarda (igrao je kapetana Jean-Luc Picard-a u filmu „Star Trek – The Next Century”). Bila sam tako uzbuđena da nisam uspela da prozborim ni jednu jedinu reč. A on je sedeo pored mene i igrao „Game Boy”.

Tvoje pravo ime je Samantha Marie Sprakling, ali te tako niko ne zove. Zar ti se to ime ne sviđa?

Saffron: Pa, ne baš mnogo. Samantha zvuči staromodno i uobraženo. Saffron mi se mnogo više sviđa. Taj nadimak nosim još od detinjstva i sad mi je draži od mog prvog imena. Zamisli samo, trebalo bi da se stalno predstavljam: „Zdravo, ja sam Samantha iz grupe „Republica” (s gnušanjem: grozno).


Saffron iz benda „Republica" za megafonom na snimanju spota za hit „Ready To Go".
Još jedna scena iz spota za pesmu Ready to go – Izvor: YouTube/Screenshot/RepublicaTV1

Tokom koncerta ne miruješ ni trenutka – stalno skakućeš, igraš i poskakuješ to sve odjednom. Da li bi volela da si igračica?

Saffron: Ne, zaista ne, uvek sam više želela da pevam i sviram. Pre nekoliko godina igrala sam u jednoj talijanskoj produkciji. Tad sam imala i kosu ofarbanu u ružičasto.

Sad ti je kosa crvenkasta i predstavlja tvoj zaštitni znak. Ostaje li tako i ubuduće?

Saffron: Da, sasvim izvesno. Boja mi se veoma dopada, a sem toga obožavatelji me prepoznaju po kosi. U Americi je bilo obožavateljki koje su bojile kosu u ovu boju, a ko zna – možda će neko i u Evropi bojiti kosu kao ja…


Još jedna scena iz spota za hit „Ready to go" benda Republica.
Treća scena iz spota za hit Ready to go – Izvor: YouTube/Screenshot/RepublicaTV1

Intervju sa grupom „Republica” pripremio: Aca Đorđević
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
Naslovna slika urađena u programu PhotoscapeXPro
(„Frka”, br. 12, 9. jun 1997.)