Decembar 2000: Nataša Nešković, voditeljka kviza „Slagalica” na RTS, emisije „Turistički horizonti” na TV Politika i muzičkog kolaža „Od snova do stvarnosti” koji se emituje preko satelita, kaže da je za mlade obeshrabrujuće to što niko nije zainteresovan za nove ideje — čak ni da ih pokrade.

Jedna od tri voditeljke popularnog kviza „Slagalica” (pored koje su i Violeta Praščević i Svetlana Šoškić) je već dve godine u ekipi koja realizuje ovu emisiju kroz koju su prošle mnoge „sveznalice”.
„Veoma je zanimljivo raditi ovakav tip emisija”, priča Nataša Nešković, „jer u njima gostuju ljudi sa brilijantnim znanjima i opštom kulturom. Snimamo najčešće nedelju dana pred emitovanje. Takmičari pre nego što stanu pred kamere, budu među gostima u studiju i posmatraju snimanje i tako se naviknu na atmosferu. Naravno, pošto su u pitanju osobe različitih profesija, koje su nenaviknute na televiziju, najveći broj ima veliku tremu bez obzira na to što su, recimo, profesori koji su navikli da se obraćaju drugima. Ali, razumljivo je da se od treme „stegne grlo” i onda se mi iz televizijske ekipe trudimo da im pomognemo da iskažu znanje. I ovaj tip emisija ima sponzore, ali su nagrade gotovo simbolične u odnosu na one koje se dele u drugim emisijama na sreću u kojima se dobijaju automobili, stanovi, ogromne sume novca. Očigledno je da se nekad sreća više isplati od znanja.”


Nataša Nešković na naslovnoj strani Radio TV Revije od 2. decembra 2000.
Nataša Nešković na naslovnoj strani „RTV Revije” od 2. decembra 2000.

Nataša Nešković vodi i emisiju „Turistički horizonti” na TV Politika koja se priprema u saradnju sa producentskom kućom „Advance”. Već pet godina, u njoj se gledaocima prikazuju snimci zanimljivih turističkih destinacija koje agencije imaju u svojim ponudama. Posebno se vodi računa da se naprave kratke reportaže divnih predela naše zemlje koji su često zapostavljeni i valja na njih podsetiti.


Nasmejana Nataša Nešković 2000.
Nataša Nešković pod objektivom „Radio TV Revije” 2000.

Emisija „Od snova do stvarnosti” koja se emituje preko satelita EUROTEL SAT predstavlja našima koji žive u inostranstvu diskografske novosti iz muzičke kuće „Lazarević”.
„Ovu emisiju radim na neobičan način: u Beogradu snimim najavu za muzičke numere, onda to šaljemo u Beč gde oni izmontiraju spotove i moje najave, a od svega toga nikad nisam videla nijednu emisiju jer ne mogu da pratim emisije sa satelita”, priča kroz smeh Nataša Nešković.


Nataša Nešković kleči (2000)
Nataša Nešković kleči pred kamerama (2000)

Novinarsko iskustvo Nataša Nešković je počela da stiče u radio-emisiji „Krug 202″ gde je pratila zbivanja u filmskom svetu i, kako kaže, prošla pravu novinarsku školu.
„Radio novinarstvo je mnogo zahtevnije od televizijskog i zato je za mlade neophodno da zanat uče ili u novinama ili u radio-programima. Opasno je da mlad novinar odmah stane pred TV kamere, jer može da stekne pogrešan utisak da sve zna i da je ostvario svoj cilj. Nažalost, mlade nema ko da uči i niko nema vremena za njih. Mislim da nije dobro što vas niti neko kudi, niti vas hvali i onda nemate dobru orijentaciju u kojem pravcu treba da se menjate. Istovremeno svi smo žrtve loše materijalne situacije na televizijama jer onaj ko ima neku zanimljivu ideju dobije samo standardan odgovor da bi bilo para, moglo bi o tome da se razmišlja. A ponekad se nove i dobre stvari mogu uraditi i sa malo novca. Važna je inicijativa i dobra volja. Do te mere nikoga ne zanima da li imate neku ideju, da čak nema opasnosti da će je neko ukrasti. Žao mi je što je opšti utisak da televizija srozava kulturni nivo i zaboravlja na to da bi bilo dobro da gledaoci osim dnevne informacije i zabave steknu i znanje preko TV ekrana”, kaže Nataša Nešković.


Nataša Nešković je sada jedan od urednika u obrazovno-naučnom programu RTS-a, gde učestvuje i u realizaciji emisije „Edu Global” kao narator u prilozima. Isto tako, učestvuje i kao narator u emisijama obrazovno-naučnog programa RTS-a inostrane produkcije

Razgovor sa Natašom Nešković vodila: Meri Bilić
Fotografije smeštene u zaglavlju teksta je zabeležio: Milorad Isailović
Naslovna slika odrađena u programu Adobe Photoshop 2020.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Radio TV Revija”, 2 — 8. decembar 2000.)


After Nataša Nešković — bonus audio-materijal

Nova pesma na mojim YT i Dailymotion kanalima stiže 19. decembra!

Tap 011 — plejbek za hit Sto dana u mesecu