Hot Spot, Novembar 2006: Nema sumnje da je povratak Džej Zija glavna vest ovoga meseca u globalnoj muzičkoj industriji. Iako je 2003. godine oficijelno rekao zbogom pravljenju novih albuma (tada je izjavio da se na taj korak odlučio po ugledu na Majkla Džordana), popularni Jigga se vraća jer želi da ponovo „zakuva” situaciju u svetu modernog hip-hopa.

Hot Spot — Džej Zi - scena iz spota „Show me what you got"
Hot Spot — Jedna od prvih scena iz spota za Džej Zijev hit „Show me what you got” — Izvor: YouTube/Screenshot/JAY-Z

Šon Karter (njegovo pravo ime) je za svojih 36 godina postigao toliko toga: pre „penzije” objavio je 15 uspešnih albuma, predsednik je najveće svetske hip-hop izdavačke kuće Def Jam, suvlasnik NBA kluba „Nju Džersi Nets” i njujorškog noćnog kluba „40/40″, vlasnik robne marke „Roc-A-Wear”, verenik r’n’b dive Bijonse Nouls… Čovek ima sve, ali i dalje ne može da živi bez pisanja rima, preslušavanja novih bitova, gluvarenja u studiju…

Džej Zi je u najvećoj tajnosti počeo rad na novom albumu u junu ove godine. Prve sastanke održao je sa producentima Farelom Vilijamsom, Kanje Vestom, Timbalendom i Džastom Blejzom, koji su mu predali svoje najbolje bitove. Tokom leta krišom je odlazio u studio i snimao pesmu po pesmu, da bi krajem avgusta u ekskluzivnom intervjuu i zvanično najavio svoj povratak. „Džiga” je u međuvremenu iznenadio ceo svet informacijom da će na albumu imati i kolaboraciju sa Krisom Martinom, pevačem benda „Coldplay”, koji je popularnom reperu komponovao jednu od pesama na novom albumu.

Sada se zna da povratnički album Džej Zija ima zanimljiv naslov „Kingdom Come” i u prodaji bi trebalo da se nađe 23. novembra. Prvi singl s ovog izdanja, pesma Show me what you got sredinom oktobra bukvalno je ukradena iz studija, a zatim „iscurela” na internet, da bi ubrzo postala i veliki hit na radio-stanicama širom sveta. Ova situacija je ubrzala i objavljivanje video spota za pomenuti singl, pa je Džej Zi na brzinu okupio filmsku ekipu i odleteo u svoj omiljeni deo sveta — na Azurnu obalu!


Hot Spot — Džej Zi u jednoj od početnih scena u spotu za hit „Show me what you got"
Hot Spot — Džej Zi u spotu za hit „Show me what you got” — Izvor: YouTube/Screenshot/JAY-Z

Spot je sniman u Monaku, u predelu francuske rivijere gde Džej Zi i Bijonse letuju svake godine. Spot je osmislio iskusni reditelj Feliks Geri Grej, koji je u svetu poznat po svojim filmovima „Be Cool”, „Italian Job”, „The Negotiator” i „Friday”. Grej dugo nije radio na muzičkom videu, ali je sa zadovoljstvom pristao da radi Džej Zijev povratnički spot.

Spot predstavlja Džej Zija kao repera sa lifestyle-om Džejmsa Bonda koji se trka skupim automobilima i jahtama, a na kraju pravi veliki „beach party”…

Specijalni gosti u spotu su vrlo popularni vozači NASCAR auto-trka: Dejl Ernhard Džunior i Danika Patrik. Četvorominutni video počinje scenom u kojoj se Džej Zi i Dejl trkaju sa prelepom Danikom Patrik na liticama iznad Monaka. Za ljubitelje luksuznih vozila: oni voze model „Ferari F430″, dok je ona „upakovana” u automobil prestižnog proizvođača „Pagani Zonda”.


Gošća u spotu Danika Patrik
Gošća u Džej Zijevom spotu Danika Patrik — Izvor: YouTube/Screenshot/JAY-Z

Drugi deo spota Show me what you got otkriva još jednu veliku strast Džej Zija. Odranije je poznato da je predsednik Def Jam-a ljubitelj brzih jahti i u spotu ćete se uveriti da Džej Zi i te kako ume da upravlja ovim igračkama.

I ovaj spot nije mogao da pobegne od neizbežnih klišea hip-hop estetike. U finalnim scenama Džej Zi „parkira” jahtu pored skrivenog „beach cluba” gde organizuje veliku žurku prepunu sega-mega cica. Naravno, pola devojaka u spotu dolazi iz „top manekenskih agencija”, dok drugu polovinu čine neke od najpriznatijih igračica na svetu. Džej Zi koristi scenu partije pokera za promociju svog novog omiljenog šampanjca (reperi odskoro bojkotuju „Cristal”) — „Veuve Clicqout”.

Objavljivanjem albuma „Kingdom Come”, Džej Zi očigledno želi da testira limite svojih sposobnosti i uticaja koji ima na muzičko tržište. Ukoliko album ne ispuni ogromna očekivanja koja se nameću, on može dosta toga da izgubi. Ipak, poznavajući do sada nepogrešivu intuiciju ovog rep mogula, Džej Zi se ove sezone vraća na tron i nema sumnje da će njegovo novo izdanje postaviti drugačije standarde u hip-hop industriji.


Hot Spot — Džej Zi se na jahti voza širom Monaka
Džej Zi na jahti — Izvor: YouTube/Screenshot/JAY-Z

Džej Zijev spot analizirao: Andreja Milkić
Naslovna slika je obrađena u programu Photoscape X Pro.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Huper”, br. 420, novembar 2006.)


Džej Zijev spot za hit Show me what you got iz 2006.

After Hot Spot — bonus tekstualni materijal

I dalje vas podsećam na poslednji obrađen intervju za potrebe portala TVinemania koji je Viktor Čikeš uradio sa Jelenom Đokić 2004. godine:

Intervju Viktora Čikeša sa Jelenom Đokić iz 2004.