Holivudski filmski raport, novembar 1998: Kurt Rasel — vojnik budućnosti: vestern obračun u vanzemaljskim salunima • Detektivski kvartet u vrućem Feniksu • Džared Leto u hororu „Urbane legende” • Robert de Niro i Žan Reno u filmu „Ronin”

Negde prošle godine u ovo vreme, iz Francuske je u Holivud stigla vest o prisilnom ispitivanju Roberta de Nira, koji je morao da objasni svoje veze sa pariskim kurtizanama. Tada se De Niro zakleo da više neće kročiti na francusko tle, te da će zemlju napustiti čim završi snimanje akcionog filma u kojem je igrao glavnu ulogu. To delo se upravo pojavilo i pred američkim gledaocima, koji su taj nebitni skandal zaboravili, pod nazivom „Ronin”. Prevod je prost: Ronin je japanska reč za raspuštene samuraje koji lutaju u grupi senbi sličnih, nakon što su im gospodari ubijeni, ili raspušteni, ili olabavljeni, kao što su to u filmu obaveštajne službe nekih zemalja čiji bivši članovi čine okosnicu modernog diverzantskog filma.

Film Ronin - Robert de Niro i Žan Reno
Holivudski filmski raport: Robert de Niro i Žan Reno u filmu „Ronin” — Izvor: YouTube/Screenshot/Movieclips Classic Trailers

„Ronin” je akcioni film u kojem preovladava starinska formula, ali osvežena iskusnom rukom veterana Džona Frankenhajmera. Tu su i više nego dobre trke kojima uz neprestano rešetanje iz mitralješčića (ovaj put kroz tesne ulice Nice i Pariza), intrigantni zaplet, u kojem se ne zna do kraja ko će koga i izuzetno profesionalna gluma na čemu sa gore spomenutim De Nirom, koji igra misterioznog Amera Sema. On polako preuzima konce zamršene igre u svoje ruke, dok su oko njega Francuz Vinsent (Žan Reno), ruski kompjuterski špijun Gregor (Stelan Skarsgard, profesor iz „Good Will Hounting”), irski nacionalista Simus (Englez Džonatan Prajs) i konačno, dodir ženske špijunske ruke Nataša Mekilhorn kao Irkinja Deirdra.

Trejler filma “Ronin” iz 1998. godine

Svi oni zajedno, a ponekad i jedno protiv drugih, pokušaće da otmu jedan kofer koji je očigledno veoma važan, ali čiji je sadržaj nepoznat i diverzitantskoj ekipi koja ovog puta radi za sitnu lovu za irskog poslodavca. Ali, čim saznaju da za sadržaj torbe postoji veoma veliko interesovanje, ekipa postaje žrtva sopstvene mahnitosti. Svi koji vole neizvesnost do poslednjeg daha, uz zaista dobre akcione scene (sa starim dobrim pucanjem na javnim mestima), evo filma za vas! „Ronin” je odličan akcioni krimi-triler.


Holivudski filmski raport — Vojnik iz budućnosti

Pre nekoliko godina pisao sam iz Holivuda da je nedostatak klasičnih akcionih heroja boljka kojoj nema leka. Švarci, Slaj i Harison Ford su u poznim godinama, a naslednika nema na vidiku. Veću šansu imaju glumci koji su u međuvremenu postali poznati nego novajlije. Dobar primer je i karijera Kurta Rasela, koji se mogao videti u svim kategorijama filmova, ali su njegove poslednje uloge i te kako akcione prirode. Doduše, Rasel je odavno osetio akcione filmske vode kada je sa rediteljem Džonom Karpenterom sarađivao u „Velikoj akciji u maloj Kini”, kao i u filmu „Bekstvo iz Njujorka”, koje je nedavno dobilo nastavak („Bekstvo iz Los Anđelesa”), a nedavno je „spasavao svet” i u filmovima „Breakdown” i „Egzekutivna odluka”. Sada u bioskope stiže i futuristički ratni triler „Soldier” (Vojnik).

Holivudski filmski raport - „Vojnik" sa Kurtom Raselom
Holivudski filmski raport: Kurt Rasel u filmu „Vojnik” — Izvor: YouTube/Screenshot/Movieclips Classic Trailers

Kurt Rasel u filmu „Vojnik” igra Toda, koji je (kao i ostali ratnici) otet kao beba i vaspitavan u strogoj vojničkoj disciplini u kojoj su izbrisani svi tragovi humanosti i svi osećaji. Nakon bezbroj bitaka, Todovoj četi preti nova opasnost: genetski programirani vojnici koji su jači i otporniji od stare sorte. Tod biva bačen na Arkadiju, „Planetu otpada”, na kojoj nalazi grupu ljudi čiji se svemirski brod izgubio. Oni ga primaju, ali se Tod ne snalazi među humanoidima. Uskoro na Arkadiju stiže i ratni svemirski brod koji donosi pripadnike novih ratnika na intergalaktičku vojnu vežbu, što je idealna šansa da im se Tod osveti. Naravno, sam protiv svih, u kombinaciji vestern obračuna u vanzemaljskim salunima.

Trejler filma “Vojnik” iz 1998.

Kurt Rasel u filmu „Vojnik” progovara svega dvadesetak reči, ali je neprestano na ekranu. Njegovog protivnika Kejna broj 607 igra Džejson Skot Li, komandanta Geri Bjusi, dok mlada Dankinja Koni Nilsen (čiju ste figuru mogli zapaziti u „Đavoljem advokatu”) igra jednu od izgubljenih Zemljana na planeti Arkadija. Film „Vojnik” je režirao Pol Anderson, koji je do sada potpisao filmove „Mortal Kombat” i naučnofantastični promašaj „Event Horizon”.


U Feniksu vruće

Novi triler „Phoenix” bavi se pokvarenim policajcima. Odnosno, četiri policajca-detektica predmet su naše pažnje u filmu naziva „Feniks”, gradu u Arizoni poznatom po nenormalnim vrućinama. Kažu da je tamo nekada toliko vruće da mozak počinje da vam radi natraške, dok jedna glupost u glavi sustiže drugu u akciji. Rej Liota, Entoni Lapalja, Danijel Boldvin i Džeremi Piven su četiri drugara detektiva koji zajedno rešavaju zamršene slučajeve i kojima će uskoro provreti u glavi. No, to nije sve. Oni i dele plen, ako ga ima. Preprodavci droge nekad će završiti s batinama, dok će četiri čuvara zakona podeliti zaplenjenu robu, pa čak i u slobodno vreme raditi kao telohranitelji za lokalne mafijaške zveri.

Holivudski filmski raport — Zanimljivo društvo u filmu „Finiks"
Holivudski filmski raport — Scena iz filma „Finiks” — Izvor: YouTube/Screenshot/N. B.

I sve tako, do planirane pljačke koja bi svoj četvorici trebalo da obezbedi dobru penziju. I naravno, tada stvari kreću nizbrdo, lična neprijateljstva počinju da smetaju planiranoj akciji, dok svi ne dobiju ono što zasluže. Film „Feniks” režirao je Deni Kanon, koji je prethodno režirao „Sudiju Dreda” sa Staloneom.

Trejler filma “Feniks” iz 1998.

Holivudski filmski raport — Urbane legende

Sumanuti povratak horora na velike ekrane polako presušuje. Dobro je uspelo filmu „Vrisak” (više prvom nego drugom delu) da odgrize dobar deo finansijskog kolača iz blagajni bioskopa, ali je razlog neuspeha preostalih horor filmića bio u suviše doslednom praćenju formule — mali grad, tinejdžeri kao žrtve i tinejdžeri kao izvršioci zločina. Film „Urban Legends” je još jedan od takvih.

Holivudski filmski raport - Scena iz „Urbanih legendi"
Holivudski filmski raport — scena iz filma „Urbane legende” — Izvor: YouTube/Screenshot/ScreamFactoryTV

Naravno, bitno je smisliti početni fazon i ako to valja, horor film je kreiran! Ovde je početna premisa da je po tzv. „gradskoj legendi” sve moguće, pa se počinju ređati ubistva po koledžu Pendleton sve u šesnaest. Glavni sumnjivac na početku biće profesor američkog folklora, kojeg igra Robert Englund, poznatiji kao manijakalni ubica Fredi Kriger iz horor serijala „Noćna mora u ulici brestova”. Naravno, neću vam otkriti šta se događa, ali ću vam reći da u filmu ima podosta lepih mladih ljudi, neki od njih će verovatno biti holivudske zvezde za koju godinicu. Tu su lepotice Ališa Vit, Rebeka Gejhar i Nataša Gregson Vagner (ćerka Natali Vud) i seksi Tara Rid, dok su Džared Leto, Majkl Rozenbaum i Džošua Džekson predstavnici momaka. Film je režirao debitant Australijanac Džejmi Blanks.

Trejler filma “Urbane legende” iz 1998.

Kroz „Filmski raport iz Holivuda” nas je proveo: Rod Duraković
Naslovna slika odrađena u programu Photoscape X Pro.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Huper”, br. 219, 17. novembar 1998.)


After Reading — bonus tekstualni materijal

Naredno druženje sa čitaocima sajta „TVinemania” zakazujem za 1. decembar, a do tada možete da pročitate intervju sa Jelenom Đokić iz 2004. godine na spomenutom sajtu:

Intervju sa Jelenom Đokić iz 2004. godine za “TV Novosti”