Novembar 1997: OnaFiona Epl. Starost: devetnaest godina. Rodni grad: Njujork, poznat i po nadimku Big Apple (velika jabuka). Osobenosti: prvu pesmu napisala je s jedanaest godina, a u dvanaestoj je doživela jezivo iskustvo koje će obeležiti njen život i njene pesme. Porede je sa: Alanis Moriset i Tori Ejmos. Aktuelno: još uvek je u fokusu njen debi album „Tidal” (plima). O sebi kaže: „Sigurna sam da ću umreti mlada.” Preporuka: otkrijte zašto.

Fiona Epl u spotu „Shadowboxer"
Fiona Epl u sceni iz spota „Shadowboxer” — Izvor: YouTube/Screenshot/fiona apple

Fiona Apple. Fiona Jabuka. Na nagovor zmije, jedne pogane i prefrigane životinje, Eva je ubrala jabuku s nedozvoljenog drveta u vrtu Edenskom i podelila je sa zbunjenim Adamom. Bio je to kraj njihovog rajskog života: Eva nije odolela plodu s tajnog drveta, nije odolela — tajni. Ima tu izvesne simbolike s pričom o našoj junakinji. Fiona je takođe motivisana jednom velikom, dubokom, intimnom tajnom. Njena tajna jednaka je onima koji se nalaze u intimnom dnevniku najpoznatije stanovnice Twin Peaksa — Laure Palmer. S tom tajnom počela je njena izolacija od stvarnosti, koja je posle produbljena ismevanjima školskih drugara na račun njenog velikog nosa, naočara (tzv. tegli) i demodirane frizure (Nosila je dugu kosu do kraja leđa).


Fiona Epl — spot za Shadowboxer

Fionini geni su umetnički. Deda joj je bio saksofonista, a roditelji su joj se upoznali na muzičkoj akademiji. Veza dvaju umetnika, slobodnih i neobuzdanih duša, nije mogla potrajati, pa je usledio razvod kad je Fioni bilo svega četiri godine. Devojčica je nastavila solistički život s jednim roditeljem, dakle majkom, i to na Menhetnu, u Njujorku. Oca je poznavala samo iz majčinih priča. Pošto je muzika bila „prokletstvo” njene familije, Fiona počinje od malih nogu da joj se u potpunosti predaje. Priča se da je već s jedanaest godina iskomponovala prvu pesmu. Do te tačke njen razvojni put nije se mnogo razlikovao od puta Alanis Moriset, s kojom će se kasnije upoređivati; Alanis je takođe bila vunderkind, dete nekonvencionalnih roditelja, koje će u pubertetu postati lokalna pop zvezda, a par godina kasnije alternativna heroina i predvodnica buđenja „ženske kulture” (Girl Culture). Međutim, Fiona nije stigla do praga pop muzike. U dvanaestoj godini desio se događaj koji će prouzrokovati rađanje gore pomenute tajne. Fionu je, na povratku iz škole, silovao nepoznati muškarac. I onako mentalno nestabilna devojčica, zapala je u stanje potpunog šoka, od kojeg se oporavljala teško i mukotrpno, ponekad bez ikakvih izgleda na uspeh. Mnogi psihijatri su pokušavali da joj pomognu svojim seansama, no elementarno i teoretsko znanje ovih frojdista nije uspelo da vrati sjaj njenom zamrznutom i otupelom tirkiznom pogledu. Fiona tvrdi da je najveću pomoć dobila od Tori Ejmos, pevačice koju je zadesila ista sudba, i Maje Angelu, pesnikinje mraka i očaja koja je svojevremeno priznala da joj bol donosi izvesno bolesno uživanje. Naravno, reč je o indirektnoj pomoći, a direktna je stizala od raznih sedativa koji su joj život činili podnošljivijim.

Fiona Epl u spotu „Sleep to dream"
Fiona Epl u sceni iz spota „Sleep to dream” – Izvor: YouTube/Screenshot/fiona apple

Fiona Epl — spot za Sleep to dream

No, njen glavni „izduvni ventil” bila je muzika, kojm je uspela da najbolje izrazi svoja kompleksna unutrašnja previranja. Pre dve godine, na nagovor prijatelja, Fiona odlazi u Los Anđeles (baš kao Alanis pre nje), da bi u jeftinom studiju snimila četiri demo snimka, koji su, takođe uz pomoć prijatelja, dospeli u ruke producenta Endija Slejtera. Povučen tadašnjom manijom za devojkama kantautorkama, Slejter uspeva da Fioni obezbedi ugovor sa „Sonijevom” podružnicom, etiketom Work, a ova saradnja će dovesti do realizacije njenog debi albuma „Tidal” (plima). Zahvaljujući dvema autobiografskim pesmama: Criminal (opisuje silovanje) i Sleep to dream (pesmu je napisala s 14 godina i govori o vezi s najvećim mangašem u školi, koji se prema njoj ponašao krajnje ljigavo, tretirajući je kao svoju drocu), album pobuđuje veliku pažnju. Jedni su je poredili s Alanis, drugi sa Tori (Fiona je takođe koristila klavir kao glavno „sredstvo za rad”), međutim, paralela s Lorom Niro, ekscentričnom pevačicom i kompozitorkom s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih (Jedan rokolog o njoj je zapisao: „Raspolagala je neprijatnom veštinom pisanja instant-hitova, a pritom je bila suviše napredna da bi stekla priznanje kao samostalan izvođač.”), najbolje joj odgovara.

Fiona Epl u spotu za hit „Criminal"
Fiona Epl u sceni iz spota za hit „Criminal” – Izvor: YouTube/Screenshot/fiona apple

Nedavno, Fiona je, kako sama kaže, pronašla ljubav svog života. Njen izabranik je Dejvid Blejn, ulični mađioničar, a ne lider grupe „Jamiroquai”, Džej Kej, kako su pisale neke američke novine.


Fiona Epl — spot za hit Criminal

Fiona Epl — Izjave

Silovanje: Taj čovek me je pratio do vrata našeg stana. Posle, sećam se da nisam razmišljala o tome zašto je ovo moralo da se desi baš meni, nego ‘Zašto je uopšte nešto moralo da se desi?’. Sve o čemu sam mogla da razmišljam bilo je: ‘Oh, sad ću opet morati na psihihijatrijske seanse.’ Prvo su me slali kod psihića zato što su mislili da imam samoubilačke ideje. Posle toga su me slali kod istog jer su sumnjali da se drogiram — a nisam se drogirala. Na kraju sam opet završila na kauču zato što su me silovali.
Samoubistvo: Znam da ću umreti mlada. Snimiću još jedan album, uradiću nekoliko dobrih stvari, pomoći ću ljudima, a onda ću umreti. Prosto osećam da će tako biti.
Merilin Menson: On je sjajan. Najslađi glas koji sam čula u poslednje vreme bio je glas moje majke koja je vikala: ‘Srećo, požuri, Merilin Menson te traži na telefon!’
Ljubav: U ovom trenutku sam potpuno zaljubljena. Ovo je moja prva veza koja je bazirana na istinskoj ljubavi. Dejvid i ja smo potpuno sjebani. Mi smo najsjebaniji par za koji znam.


Tekst priredio: Dejan Katalina
Naslovna slika odrađena u programu Photoscape X Pro.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Super tin”, br. 52, 21. novembar 1997.)


After reading – bonus tekstualan materijal

Kao što sam i najavio, najnoviji tekst na portalu „TVinemania” je objavljen 15. novembra, a moja meta je glumica Jelena Đokić. Iduće druženje sa čitaocima ovog sajta zakazujem za 1. decembar!

Jelena Đokić za “TV Novosti” 2004.