Decembar 1996: Nakon duge pauze obeležene neuspelim sudskim procesom, Džordž Majkl se slavodobitno vratio na scenu. Ovaj šarmantni i atraktivni pevač grčkog porekla dokopao se laskave titule „pevača godine” na nedavno održanoj dodeli evropskih MTV nagrada. Mi vam nudimo foto šetnju kroz najznačajnije fragmente njegove karijere.

Džordž Majkl kao dečak
Džordž Majkl tokom dečačkih dana

1963. — U porodici grčkih doseljenika rodio se mali Georgios. Mesto rođenja je Bušli, Hertfordšir. Kažu da je već od malena ispoljavao želju da postane pevač. No, možda od toga ne bi bilo ništa da kasnije nije upoznao jednu vrlo značajnu facu.


Džordž Majkl i Endrju Ridžli na početku karijere
Džordž Majkl 1982 – Prvi dani pop dueta „Wham!”

1982. — Ta faca je Endrju Ridžli, njegov školski drug, koji ga je naterao da osnuju grupu i bace se na pisanje pesama i osmišljavanje koreografije. Tako je rođen duet „Wham!” i njihov prvi singl Young Guns.

Young Guns, hit dueta „Wham!” iz 1986.

Wham 1982
Wham u sceni iz spota za hit „Wham Rap” iz 1982.

1983. — Džordž i Endi presušavaju na kasetarcu svoj hit Wham Rap. Društvo im prave dve pevačice koje će ih ubrzo napustiti. Di Li se nešto kasnije udala za muzičara Pola Velera, a Širli Holman je dugo vremena bila ljubavnica Martina Kempa iz grupe „Spandau Ballet”.

Hit Wham Rap iz 1982.

Wham — omot prvog albuma „Fantastic"
Džordž Majkl i Endrju Ridžli prilikom fotografisanja za omot prvog albuma „Fantastic!”

1983. — „Wham!” postaju face! Debi album se pojavio u prodaji, Endi je ubedio Džordža da obojica moraju nositi identične kožne jakne. Naravno, obojica su nosili i bele čarape, koje su u to vreme bile izuzetno popularne.


Wham 1983
Duo Wham! — vizuelni preobražaj 1983.

1983. — Devojčice širom sveta vrište i skiče na pomen njihovog imena. A momci nose majice s natpisom „Choose Life”, teniske šortseve i biciklističke rukavice po ugledu na Džordža i Endija. Na radiju se neprestano emituju Wham hitovi Wake Me Up Before You Go-Go, Club Tropicana i drugi. Jedan lik iz romana „Pravila privlačnosti” mladog američkog pisca Bret Iston Elisa pita svoju devojku: „Ima li života posle Wham-a?”

Spot za hit Wake Me Up Before You Go-Go iz 1984.

Džordž Majkl u prvoj solo avanturi
Džordž Majkl 1984.

1984. — Džordž se upušta u solo avanturu s pesmom Careless Whisper koja dostiže prvo mesto britanske top-liste. Za pesmu je snimljen i čuveni japi-spot u kojem se Džordž prvi put pojavljuje u ulozi plejboja koji žrtvuje ljubav života zbog prolazne avanture.

Spot za prvi solistički hit Džordža Majkla Careless Whisper iz 1984.

Wham 1984
Džordž Majkl i Endrju Ridžli 1984

1984. — Počinju da kruže tračevi o raspadu čuvenog dueta. Džordž i Endi to odlučno demantuju: „Niko nas neće razdvojiti!”


Džordž Majkl u Kini
Džordž Majkl gleda u kineske prizore 1985.

1985. — Džordž pušta kosicu i izvlači plave pramenove, te odlazi sa svojim pajtosem Endijem na turneju po Kini. Oduševljen je kineskim zidom. Sedi na ivici istog i odsutno zuri u daljinu, razmišljajući o svojoj budućnosti.


Wham! u društvu kineskinje 1985.
Duo Wham! u društvu jedne Kineskinje 1985.

1985. — Džordž i Endi razgovaraju s malom Kineskinjom obučenom kao mali Kinez. Džordž pita egzotičnu lepoticu da li se i kod njih kaže „Pustio sam Kineza” kad se najedeš pasulja, pa posle bučno reaguješ. Kineskinja odgovara da nema pojma, pošto oni uglavnom jedu pirinač.


Džordž Majkl i Pola Jejts
Džordž Majkl u društvu Pole Jejts 1985.

1985. — Godina Live Aid-a. Fotoreporteri su upecali Džordža kako u bekstejdžu, tokom velikog dobrotvornog koncerta, flertuje s Geldofovom suprugom Polom Jejts. Da li je i ona odolela njegovoj bradi od tri dana i pohorljivim usnama — ostalo je tajna.


Sa Eltonom Džonom 1985.
Džordž Majkl i Elton Džon sklapaju prijateljstvo 1985.

1985. — Rađanje jednog lepog prijateljstva. Džordž Majkl i Elton Džon razmatraju aspekte budućeg zajedničkog delovanja.


Džordž Majkl 1986.
Džordž Majkl je 1986. godine izdao drugi solistički singl „A Different Corner”

1986. — Džordž objavljuje drugi solo singl A Different Corner. Mnogi mladi parovi širom sveta prihvataju ovu epsmu kao himnu propale ljubavi i tako joj obezbeđuju kultni status. Dakle, stvar je ono… do bola.


Wham! na Vembliju 1986.
Duo Wham! prilikom oproštajnog koncerta na Vembliju 1986.

1986. — Život posle Wham-a počinje. Duet se raspao. U junu je održan oproštajni koncert na stadionu „Vembli”. Bilo je puno suza, ali ništa se nije promenilo. Džordž i Endi postali su solisti.

Celokupan koncert grupe Wham! na Vembliju 1986.

Džordž Majkl u duetu sa Aretom Frenklin 1987.
Džordž Majkl u spotu za duetsku numeru sa Aretom Frenklin „I Knew You Were Waiting” iz 1986.

1987. — Džordž iznenađuje svet pevajući I Knew You Were Waiting u duetu s teta Aretom Frenklin. Čini se da je njegova solo karijera imala odličan start.

Spot za hit I Knew You Were Waiting iz 1987.

Džordž Majkl i Keti Jeung 1987.
Džordž Majkl u spotu za hit „I Want Your Sex” sa Keti Jeung 1987.

1987. — Džordž menja pristup. Počinje muziku da začinjava seksi pikanterijama. Golišavi spot za pesmu I Want Your Sex zabranjen je za emitovanje na engleskoj televiziji u dnevnom terminu. Zvezda spota je egzotična kosooka lepotica (s farbano plavom kosom) Keti Jeung s kojom se Džordž valjuška u krevetu i razmenjuje poljupce. Dosta se pričalo o njihovoj navodnoj romansi, ali se sve i završilo samo na pričama.

Spot za hit I Want Your Sex iz 1987.

Džordž Majkl — Faith 1987.
Džordž Majkl prilikom snimanja spota za hit „Faith” 1987.

1987. — Džordž oblači bajkersku jaknu, uzima gitaru iz šezdesetih i peva Faith.

Spot za hit Faith iz 1987.

Na snimanju spota za hit „Father Figure" 1987.
Džordž Majkl prilikom snimanja spota za još jedan uspešan hit „Father Figure” 1987.

1987. — U spotu za Father Figure, Džordž se pojavljuje u ulozi njujorškog taksiste, koji obljubljuje manekenku s Princ Valijant frizurom. Svi se slažu: „Tip je stvarno talentovan!”

Spot za hit Father Figure iz 1987.

Džordž Majkl, Kristi Tarlington i Linda Evanđelista 1990.
Džordž Majkl u društvu Linde Evanđeliste i Kristi Tarlington 1990.

1990. — Pošto su ga optužili da ploče prodaje više zahvaljujući izgledu, na koji „padaju” pripadnice nežnijeg pola, nego pesmama, Džordž odlučuje da se povuče iz vlastitih spotova. U video-klipu za singl Freedom ’90 glavnu ulogu preuzimaju poznate svetske manekenke. Na slici ga vidimo s njegovim miljenicama Kristi Talington i Lindom Evanđelistom.

Spot za hit Freedom ’90 iz 1990. godine

Džordž Majkl i Elton Džon 1991.
Džordž Majkl peva sa Eltonom Džonom 1991.

1991. — Saradnja s Eltonom Džonom je ostvarena. U duetu su otpevali veliki Eltonov hit Don’t Let The Sun Go Down On Me.

Spot za duet Džordža Majkla i Eltona Džona iz 1991. godine

Džordž Majkl i Lisa Stensfild 1993.
Džordž Majkl peva sa Lisom Stensfild 1993.

1993. — Tokom snimanja EP-a „Five Live”, dovukao je iz publike jednu navodno anonimnu devojku da peva s njim. Naravno, stvar je nameštena, pošto je reč o budućoj pop zvezdi Lisi Stensfild.


Džordž Majkl ide na sud
Džordž Majkl prilikom odlaska u sudnicu 1996.

1996. — Posle duge pauze, umesto novog albuma usledilo je suđenje. Džordž tvrdi da „Soni” guši njegove umetničke aspiracije, te pokušava da raskine ugovor. To mu ne polazi za rukom. Gubi parnicu i pored savršeno skrojenog odela, kojim je želeo da fascinira sudiju i porotnike.


Džordž Majkl u spotu iz 1996.
Džordž Majkl prilikom snimanja spota za hit „Jesus to a Child” iz 1996.

1996. — U pomoć mu priskače Spilberg i njegova kompanija Dreamworks, koji plaćaju obeštećenje i dovode ga u prijateljski tabor Virgin Records. Džordž im se najpre odužuje uspelim singlom Jesus to a Child, koji dolazi do prvog mesta britanske liste, a potom i odlično prihvaćenom pesmom Fastlove s kultnim futurističkim spotom.

Spot za hit Fastlove iz 1996.

Džordž Majkl na omotu CD singla „Spinning the Wheel"
Zamišljeni Džordž Majkl 1996.

1996. — I pored uspeha albuma „Older” i još jednog singla Spinning the wheel, Džordž je zamišljen. Da li je Robi Vilijams uništio moju reputaciju obradivši pesmu Freedom, pita se. Ko zna, budućnost će pokazati.

Spot Džordža Majkla za remiks hita Spinning the wheel

Tekst originalno napisao: Dejan Katalina (D. K.)
Fotografije stavljene u zaglavlje teksta zabeležili: LFI/Pictorial Press/Rex Feauturs
Naslovna slika odrađena u programu Adobe Photoshop 2020.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Super tin”, br. 28, 20. decembar 1996.)


Džordž Majkl – bonus video

Posle dužeg vremena sam aktivirao i svoj YT kanal, pa na njemu možete da nađete video „Evolucija Džordža Majkla”:

Džordž Majkl – Evolucija (1982 – 2020)