Septembar 2000: „Duhovito, pametno pitanje i ironija su najubitačnije oružje svakog uspešnog TV autora, a samim tim i emisije”, kaže popularni voditelj TV Novi Sad Aleksandar Filipović.

Još kao dete je znao šta će biti, Dok su se druga deca igrala kauboja i indijanaca Aleksandar Filipović je čitao Čerčilove memoare i knjige o Titu. Ispred ogledala je vežbao da čita vesti i glumio da vodi „TV dnevnik”.

„Sa nepunih 16 godina sam u „Omladinskom slapu” Radio Novog Sada pisao i čitao aforizme u rubrici „Bockalice”. Imao sam uspeha i kao imitator poznatih pevača u „Toboganu”. Kako sam u školi iz društvenih predmeta imao petice, a iz prirodnih dvojke, upisao sam Fakultet političkih nauka u Beogradu, smer žurnalistika i završio ga sa prosečnom ocenom 9,4″, počinje priču o sebi ovaj trenutno najpopularniji novinar-voditelj Novosadske televizije.

Iako se još kao student afirmisao tekstovima u „Dugi” i TV dodatku „Politike”, po završetku studija nije mu se posrećilo da brzo i lako nađe posao.


Aleksandar Filipović vodi program decembra 2000.
Aleksandar Filipović radi „Tabloid” decembra 2000. na TV NS 1. – Izvor: YouTube/Screenshot/sasatabloid5

Aleksandar Filipović — Delimični fijasko

„Mogao sam da ostanem i radim u Beogradu, ali užasna inflacija me je sprečila, pa sam morao da se vratim roditeljima u „Srpsku Atinu”. Celu 1994. godinu sam protraćio tražeći pomoć. Pribegao sam onom američkom sistemu: pokucam na željene vrata, kažem dobar dan, evo došao sam da radim. Uprkos odličnim ocenama u indeksu i dobrim prilozima u „Dugi” to nije prošlo. Odbili su me čak i u radio-stanicama „Skala”, „Stotka” i „Pan radio”. U „Svetu” su tražili skandaloznije i pikantnije tekstove no što su moji, i kada sam već hteo da odustanem, gotovo slučajno, primljen sam za honorarca u „Novosadskim razglednicama” i „Jutarnjem programu” TV Novi Sad. No, i tu sam brzo shvatio da trčkaranje za vestima i nije baš neki kreativan posao. Svoju autorsku oazu pronašao sam u „NS plusu”, mada su me svi pitali šta će politikolog u zabavnom programu.”

Ipak, u novoj redakciji odmah dobija šansu da zajedno sa koleginicom Jelenom Maravić uređuje i vodi „Evergrin odiseju”. Međutim, kako je TV specifičan medij, ni tu se nije najbolje snašao.

„’Odiseja’ je bila utočište za sve one koji su bežali od tiranije turbo folka. No, već posle prve emisije sam suspendovan kao voditelj jer sam imao tremu, nisam bio spontan i sve izjave sam nabubao napamet. Izgledao sam kao neko ko je progutao motku. Istina, šest meseci sam uređivao tu emisiju ali se nisam pojavljivao na ekranu. To iskustvo smatram i danas svojom najboljom školom u životu, budući da sam mnogo radio na sebi”, objašnjava Filipović, svoj delimični fijasko. Kažemo delimični jer je zahvaljujući njegovom uređivačkom poslu dostignuta velika gledanost „Odiseje”.

U novogodišnjoj „Odiseji” Saša je prestao da ima tremu pa je pevao, igrao i glumio tako dobro da njegov šoumenski talenat nije ostao neprimećen. Uz već ispoljeni kreativni senzibilitet, to mu je omogućilo da sa kolegom Blažom Popovićem vodi tok-šou „Ekstrovertno”. Ali ni tu nije bilo bez problema jer je u emisiji „Porodica i biznis” pitanjima toliko isprovocirao balkansku proročicu Kleopatru da mu je ona „osvetila” proročanstvom da nikada neće postati veliki novinar i voditelj.

Ali, kao i toliko puta pre i posle toga, Kleopatra se prevarila. Saša je dobio novu šansu u emisiji „Tabloid – podvučeno žutim” koja je za minule dve godine emitovana sto puta i stekla ogromnu popularnost u celoj Jugoslaviji. Kako i ne bi kad je reč o TV pričaonici koja se bavi trače, javnim ličnostima i fenomenom duha devedesetih. Rečju — pogađa život!


Aleksandar Filipović u svojoj emisiji „Tabloid" (2007)
Aleksandar Filipović u „Tabloidu” 2007. – Izvor: YouTube/Screenshot/sasatabloid5

Pogađa život

„Tabloid” je omogućio da se Saša razmahne, jer on nije klasičan voditelj, već novinar koji postavlja neobična pitanja, bira (ne)obične teme i dovodi kvalitetne i atraktivne goste. Uostalom, to pokazuju i naslovi nekih od tih emisija: „Kako upropastiti sopstveno dete”, „Kako se dobro udati”, „Kako napraviti svadbu iz snova”, „Mačo muškarci”, „Novinarska patka”, „Seks, laži i video-trake”, „Fenomen Kasandra”, „Sjaj i beda prostitucije”, „Psovke i ružne reči”, „Vic o Lali”. A gosti su bili: Pero Zlatar, Luna Lu, Milutin Popović Zahar, Milomir Marić, Vesna Jugović, Neda Todorović, Vesna Radusinović, Vican Vicanović, Dejan Pataković, Milovan Ilić Minimaks, Vanja Bulić, Miroslav Lazanski, Isidora Bjelica, Jami, Neda Ukraden, Milorad Vučelić, Vitomir Sudarski. Dakle, ličnosti raznih zanimanja i senzibiliteta.

Sem šarma, obrazovanja, uredničke i voditeljske umesšnosti, šta je još bitno za uspeh emisije kakva je „Tabloid”?

„Za dobru TV emisiju zabavnog karaktera potrebni su pre svega, šarmantni, elokventni gosti i snalažljiv novinar domaćin. Laž je da nema loših gostiju. Na malom ekranu ne prolaze akademci već populisti. Važne su i dobre pripreme. Dane i noći provodim kopajući po dokumentaciji, skupljajući informacije o temi i sagovorniku. Dakle, treba ići po ivici žileta, ali se s nje ne sme skliznuti u šund, čak i onda kada govorite o temama koje to jesu. Granice slobode na televiziji su pomerene, ali valja znati dokle, jer, ipak, nismo Amerika. Društvo nam jeste postalo kič, kakve moraju biti i TV emisije — jer je televizija njegovo ogledalo, ali mera dobrog ukusa mora postojati što je najteže proceniti i odmeriti.”


Razgovor vodio: Dragan Pejić
Naslovna slika odrađena je u programu Photoscape X Pro.
Obrada celokupnog materijala: Sve nostalgično
(„Radio TV Revija”, 16 – 22. septembar 2000.)